Foto: Patrik Widegren/SVT

Ingen extra polisinsats under Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Terrordådet i Stockholm får inga större konsekvenser för polisens insats under Almedalsveckan, det berättade kommenderingschefen på en presskonferens på Gotland i dag.

– Vi måste lära oss av omvärldshändelserna helt enkelt. Vi har kanske ett lite annat fokus på vissa frågor med tanke på vad som hände den sjunde april, säger Annika Eriksson, polisens kommenderingschef för Almedalsveckan.

Gör individuella bedömningar

Någon siffra vill man inte gå ut med men det blir ungefär samma antal poliser som tidigare år under veckan, detta trots det som hände på Drottningsgatan i april och att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att närvara.

– Varje parti och varje opinionsyttrare som finns med här under veckan gör vi individuella bedömningar på. Dels generellt under veckan men också från dag till dag för att se var vi behöver sätta in resurserna, säger Annika Eriksson som inte vill ta ut några oroligheter i förskott i samband med NMR:s talartider på eftermiddagarna.

– Vi har inga sådana indikationer just nu utan det får vi se när vi kommer närmare Almedalsveckan, vilka platser och vilka tal som vi får ordningsstörningar på, säger hon.

LÄS MER: Nazister kommer till Almedalsveckan

Som SVT Nyheter Öst tidigare berättat kommer en tillfällig kameraövervakning troligtvis kommer att användas, bland annat då drönare.

– Det är samma andas barn egentligen för det handlar också om att ha en övervakning med kamera över händelser och skeenden, säger Annika Eriksson.

LÄS MER: Polisen: Almedalsveckan kan bli kameraövervakad

Samtidigt beslutade tekniska nämnden idag att skicka en skrivelse till polisen där man ber dem att dra tillbaka tillståndet för NMR. Det återstår ännu att se hur polisen behandlar den begäran.

– Då är det en handling som kommer in till rättsavdelningen på polismyndigheten. Där gör man en bedömning om det överhuvudtaget är möjligt, säger Annika Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.