Det rådande säkerhetsläget gör att polisen nu överväger kameraövervakning under Almedalsveckan i sommar. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen: Almedalsveckan kan bli kameraövervakad

Uppdaterad
Publicerad
Polisen överväger att använda kameraövervakning under Almedalsveckan. Man har nu undersökt Almedalen för att hitta lämpliga platser där kamerorna kan placeras.
– Det är mot bakgrund av den ökade hotbild vi ser i samhället, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

Med anledning av det rådande säkerhetsläget, och terrordådet i Stockholm i april, kan polisen komma att placera ut kameror under politikerveckan i Almedalen.

– Vi har varit ute och bedrivit en slags förstudie och tittat på förutsättningarna för om vi skulle ha kameraövervakning. Vi tror att det kan vara ett viktigt verktyg och då kommer vi sätta upp ett antal kameror i Almedalsområdet om vi tar ett sådant beslut, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

Ökad hotbild

Joakim Söderström leder polisens satsning på att kunna använda övervakningskameror på särskilda platser för att bättre kunna förebygga och lösa brott. På Gotland har han gjort en snabbvisit för att titta närmare på Almedalen.

Joakim Söderström.

Det handlar i så fall om att tillfälligt sätta upp kameror på allmän plats. Bilderna kan polisen sedan följa i realtid och använda för att koordinera sin insats.

– Det är ju mot bakgrund av det som har hänt på Drottningsgatan och den ökade hotbild vi ser i samhället, en utsatthet för både journalister, politiker och opinionsbildare. Mot det så har vi sett att kameror är ett väldigt viktigt verktyg – att kunna ha koll på området och att kunna utreda när något har hänt. Så vi tror att det kan vara ett viktigt verktyg att använda även i Almedalen, säger Joakim Söderström.

Kan övervaka NMR:s plats

Det senaste tiden har den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens planerade närvaro under veckan väckt starka känslor. Om kameror skulle användas, så kan deras plats vara aktuell, säger Joakim Söderström.

– Det är inte alls omöjligt. Platser där vi tror att det kan uppstå problem, för att tala klarspråk, sådana platser är så klart intressant att övervaka.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer