Foto: Erik Vallsten/SVT

Ingen gripen för stöldvåg av sadlar

Publicerad

Polisen har ännu inte kunnat gripa någon misstänkt för den stora våg av sadelstölder som har drabbat Östergötland den senaste tiden.

Hittills har runt 139 sadlar stulits i Östergötland och det handlar om ett uppskattat värde på minst 1,3 miljoner kronor, uppger polisen. Senast drabbades ett stall i Linköpings kommun runt den 17 augusti.

– Samma stall drabbades av en stöld tidigare i juni, säger Per Vadeby, analytiker på brottsamordningen vid Polisregion Öst.

Men polisen har inte kunnat gripa någon misstänkt.

– Nej vi har inte några misstänkta. Vi har hittat vissa spår, men inte några som lett till några misstänkta, säger Per Vadeby.

Sadlarna säljs utomlands

Polisen tror att det handlar om en liga som säljer sadlarna utomlands.

– Vi tror att det handlar om beställningsjobb, säger Per Vadeby.

Hur stor är sannolikheten att ni kommer få tag i någon?

– Svårt att säga. Det är om man lyckas säkra DNA eller fingeravtryck från till exempel ett verktyg, som sedan ger träff mot en person i DNA- eller fingeravtrycksregistret.  Annars handlar det ju om att lyckas ta någon på bar gärning, säger han.

Ärenden nedlagda i brist på spår

Vidare förklarar han att miljön är svår, många rör sig i stallet och det är svårt att hitta spår och flera av ärendena har också lagts ner.

– Det är svårt vi har inte så mycket att gå på , många av ärendena är nedlagda då vi inte hittat några spår, säger Per Vadeby.

Stallägare uppmanas nu vara observanta, samt se över dörrar lås och eventuell larmutrustning i sina sadelkammare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer