Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som förbundsordförande för anhörigföreningen SPES hör Inger Händestam många berättelser om det bristande stödet. Hon har själv mist båda sina föräldrar i suicid och vet hur det känns när det blir helt tyst efter beskedet. Foto: SVT

Ingen har ansvar för anhörigstödet vid suicid

Uppdaterad
Publicerad

Både anhörigföreningar och polisen anser det är stora brister i stödet till anhöriga när en person har tagit sitt liv.

– Vi har katastrofteam när flera personer är inblandade i en olycka. Men vid enskild död, som suicid, så är det ingens uppdrag att ha en kris- och traumainsats, säger Inger Händestam, förbundsordförande i föreningen Spes.

Alla som är medlemmar i Spes har förlorat någon som har tagit sitt liv. Föreningen ger ideellt stöd till anhöriga.

– Flera familjer berättar att de inte har fått något organiserat stöd vid suicid. Det är ingens uppdrag, säger förbundsordföranden Inger Händestam.

SPES: ”Ingen informerar anhöriga att vi finns”

För två år sedan lades den nationella stödlinjen ned. Nu är det upp till ideella föreningar att ge stöd. Föreningen Spes har på ideell basis samtalsgrupper och stödlinjer för efterlevande.

– Men ingen informerar de anhöriga om att vi finns på något systematiserat sätt. Ofta får man själv leta sig fram till stödet när man är i kris. Det kan ta lång tid innan personer hittar till oss.

”Ibland får vi med oss en präst, men inte alltid”

Polisens nationella verksamhetsutvecklare vid psykisk ohälsa, Patrik Forsemalm, anser också att efterlevandestödet har brister.

– Vid dödsbud har vi ofta behov av att få med oss någon annan. Mycket beroende av att vi inte har tid att stanna kvar någon längre tid. Ibland har vi tillgång till imamer eller präster, men inte alltid. Då skulle det vara bra om vi kunde få med oss någon från vården.

Här kan du få stöd och information kring suicid:

  • Föreningen Spes har samtalsträffar, stödlinje, stödchatt för anhöriga. Stödlinjen har telefonnummer 020-18 18 00 alla dagar 19-22.
  • Föreningen MIND har en chatt för personer som har tankar på att ta sitt liv, eller har en närstående med sådana tankar. Här kan man chatta anonymt dygnet runt.
  • Du kan också ringa på självmordslinjen 90101, Föräldralinjen 020-85 20 00 och Äldrelinjen 020-22 22 33.
  • Det finns en digital utbildning för lärare och annan personal som handlar om hur man kan arbeta med elevers psykiska hälsa. Den tar cirka 60 minuter att genomföra och du hittar den gratis här.
  • Här finns länkar och chatter för ungdomar som behöver stöd.
  • Folkhälsomyndigheten samlar fakta och statistik kring suicid och den hittar du samlad här.
  • Föreningen Suicide Zero har samlat fakta och råd kring suicid, bland annat kring den suicidala processen och vad man kan säga till någon som inte mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.