Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007 (AW 139 SE-JRN) under ett uppdrag över sjön Glan utanför Norrköping. Foto: TT

Östersjön utan svensk räddningshelikopter i natt

Publicerad

Under natten mot onsdag kommer inte den svenska sjöräddningen att ha tillgång till någon räddningshelikopter i Östersjön. Endast helikopterbasen i Göteborg kommer att vara bemannad.

Det är det långvariga avtalsbråket mellan Sjöfartsverket och helikopterpersonalen som nu ger den här konsekvensen.

– Ja, det stämmer att Östersjön inte har någon flygresurs i natt. Men vi har löpande kontakt med våra grannländer och Försvarsmakten är underrättade, säger Nina Brundin, jourhavande kommunikatör på Sjörfartsverket.

Eventuellt kommer baserna i Ronneby, Norrtälje och Umeå att åter vara bemannade och i beredskap under onsdagen, men det är nu under tisdagskvällen inte helt säkert.

”Bryter mot gällande regelverk”

Avtalsbråket handlar om det arbetstidsavtal Sjöfartsverket haft för helikopterbesättningarna. Arbetsgivaren menar att det inte fungerat bra och kostnaderna har skenat. Avtalet sades upp i maj 2017 och sedan dess har parterna förhandlat.

– Systemet med så kallade fridygn och övertidstimmar har inneburit att Sjöfartsverket som arbetsgivare bryter mot gällande regelverk. Systemet har drivit upp orimligt höga personalkostnader utan att ge ökad samhällsnytta, sade Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket, i ett uttalande förra veckan.

Förra veckan beslutade Sjöfartsverket att från och med den 1 februari kommer helikopterpersonalens arbetstider att regleras enligt det kollektivavtal som gäller för statens affärsdrivande verk.

Beredskapen natten mot onsdag 17/1

Visa

Beredskapsläget för helikopterbaserna anges i tre nivåer.

  • I beredskap
  • I beredskap med begränsad SAR-förmåga
  • Ur beredskap med prognos

Göteborg: I beredskap.

Ronneby: Ur beredskap preliminärt till onsdag kväll (17 januari).

Visby: Ur beredskap tills vidare.

Norrtälje: Ur beredskap preliminärt till onsdag förmiddag (17 januari).

Umeå: Ur beredskap preliminärt till onsdag morgon (17 januari).

Källa: Sjöfartsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer