Den siste juni är det slut på skyddsjakten på varg, såvida inte länsstyrelsen förlänger jakttiden. Hör jaktledaren Leif Thomsen. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SVT

Ingen varg skjuten – och tiden rinner ut

Uppdaterad
Publicerad

Tiden går snart ut för skyddsjakten på varg i Långbogenreviret norr om Roxen. På onsdag är sista dagen och än har ingen varg blivit fälld.

Jaktledaren Leif Thomsen berättar att det finns många saker som gör jakten extra besvärlig.

– Vargar är intelligenta rovdjur och duktiga på att hålla sig undan helt enkelt. Sedan är det ett stort område och dessutom har vi fått direktiv att inte skjuta tiken så vi måste vara extra noga att vi skjuter rätt varg, säger Leif Thomsen.

Varg i Östergötland

Se och hör Leif Thomsen i videoklippet ovan.

Två rivna kalvar

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt efter att två kalvar revs i början på juni. Beslutet överklagades av bland annat Svenska Rovdjursföreningen, men Förvaltningsrätten i Luleå godkände Länsstyrelsens beslut att skjuta en varg, men med tillägget att ingen varg får skjutas om det finns årsvalpar i närheten, att det fanns årsvalpar var inte känt när skyddsjakten beviljades.

– Det har vi haft med oss från början att det fanns en risk att det fanns årsvalpar och det är klart att det försvårar jakten ytterligare, säger Leif Thomsen som tillägger att det är många människor som varit inblandade i skyddsjakten.

Förlängd skyddsjakt

Senaste det bedrevs skyddsjakt på varg i Östergötland förlängdes jakttiden två gånger innan vargen slutligen blev skjuten i oktober 2011. Och Leif Thomsen tror att det kan bli aktuellt med en förlängning också nu.

– I tidigare sådana här beslut har man förlängt så det är väl troligt att det blir en förlängning här också.

Här nedan Leif Thomsen om hur jakten gått till mer i detalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet