I skyddsjakten tillåts att en vuxen varg får skjutas, men inte om det finns årsvalpar i närheten. Foto: Arkiv

Skyddsjakten på varg i Långbogenreviret förlängd

Uppdaterad
Publicerad

Natten till onsdag går tiden ut för skyddsjakt mot varg i Långbogenreviret norr om Roxen. Men på tisdagseftermiddagen beslutade Länsstyrelsen i Östergötland om att förlänga skyddsjakten till 31 juli.

– Det är egentligen samma motivering Länsstyrelsen fattade 11 juni, men med Förvaltningsrättens tillägg om att ingen varg får skjutas om det finns årsvalpar i närheten, säger vilthandläggare Fredrik Näsman.

”Väntat beslut”

För jaktledaren Leif Thomsen var beskedet om en förlängning utan dramatik.

– Det var ett ganska väntat beslut om man tittar på hur andra skyddsjakter har hanterats, men det går inte att vara säker, säger Leif Thomson.

Han berättar vidare att jaktlaget var mycket nära att skjuta en varg natten till tisdagen.

– Efter att två jägare sett tre ungvargar fick en hundspårare upp spåret på vargarna och vi kunde följa efter, men vi hamnade i fel vindriktning. Vi vill vara så säkra det bara går att det är rätt varg innan vi skjuter och vi vill också ta skottet i absolut rätt läge, säger Leif Thomsen.

Semestertider

I och med dagens beslut om förlängd skyddsjakt kommer Leif Thomsen och hans jaktlag att fortsätta på samma sätt som tidigare. Dels med jägare på pass och dels med hundar i band som söker efter spår.

– Vanligen kan det vara svårt att få tag på tillräckligt med folk under semestertider, men i år när fler har hemester så blir det kanske lite lättare, säger Leif Thomsen.

Missnöjd

Björn Ljunggren från Svenska Rovdjursföreningen var inte nöjd med den förlängda skyddsjakten.

– Jag tycker inte man kan kalla det här för skyddsjakt eftersom man inte lyckats identifiera vilken varg som ska skjutas. Och skulle tiken eller hanen bli skjuten är risken stor att hela reviret slås ut, säger Björn Ljunggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Östergötland

Mer i ämnet