Arkivbild och Robert Wenemark, handläggare för skydd mot olyckor på länsstyrelsen. Foto: Jeppe Gustafsson och Länsstyrelsen Östergötland

Inget eldningsförbud än i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det brunnit på flera platser i naturen i östra Östergötland. Länsstyrelsen vill dock inte införa något eldningsförbud än.

– Vi tar inget beslut om det i dagsläget, säger Robert Wenemark, handläggare för skydd mot olyckor på länsstyrelsen.

Han säger att brandriskvärdena från SMHI inte är tillräckligt höga för tillfället. Eldningsförbud eller inte hänger på väderprognoserna.

– Om det fortsätter vara varmt och torrt och riskvärdena stiger får vi diskutera detta. Det kan bli så att vi börjar med att gå ut med information.

Torrt

Under midsommarhelgen fick räddningstjänsten ett tiotal larm om bränder i skog och mark. I tre fall rörde det sig om större skogsbränder. SMHI varnar samtidigt för att det är mycket eller extremt torrt i markerna med risk för mycket stor brandspridning.

– Vi vill ha något som är bestående. Annars blir det svårt för allmänheten att veta om det råder förbud eller ej. Om prognoserna pekar på bestående torka kan det komma ett eldningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.