Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gasmasker och kläder stals från polisens fordon under upploppen i Skäggetorp.

Interna rapporten: Upploppsmakare stal polisvästar och skyddsmasker

Uppdaterad
Publicerad

Både polisvästar och skyddsmasker stals under påskens upplopp.

Bilder och videor spreds i sociala medier på ett sätt som enligt polisen kan skada myndighetens anseende och förtroende.

Efter de våldsamma upploppen i Linköping och Norrköping på skärtorsdagen den 14 april så fick Underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa) i uppgift att snabbt ta fram en uppdaterad underrättelseorientering till polisen i Örebro.

Den skulle hjälpa dem att hantera Rasmus Paludans manifestation på långfredagen den 15 april.

Våldsamma upplopp i Sverige

Poserade i sociala medier

SVT har tagit del av det i många delar fortsatt sekretessbelagda dokumentet där Noa flaggar för fortsatta våldsamheter riktade mot polisen och vikten av att skydda fordon och utrustning.

I Linköping bröt sig upploppsmakare in i fordon och stal utrustning som man sedan poserade med i sociala medier.

Noa skriver i rapporten:

”Om liknande agerande tillåts ske framöver kan detta ytterligare skada Polisens förtroende för att upprätthålla ordning och säkerhet i samhället...”

”Rött läge”

Underättelseorienteringen avslutas med rekommendationen:

”Därav bör stor vikt läggas på att dimensionera resurs för att kunna hantera skydd av våra skyddsintressen såsom fordon och utrustning även i denna typ av rött läge.”

Men Noas varning kom uppenbarligen för sent. Under långfredagens upplopp i Örebro plundrades flera polisbilar på utrustning och sattes i brand.

Även en polisbuss kapades av upploppsmakare som sedan körde omkring med den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet