Ett hundratal personer hade hittat till Grepstad gård för att titta på solcellsteknik. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Intresset lyser starkt för solceller

Publicerad

Det finns ett stort intresse från allmänheten att investera i solceller. På Grepstad gård anordnades en informationsträff om solenergi där experter gav råd till intresserade invånare.

– Det finns ett jättestort intresse för solceller. Bara här idag kan vi räkna över hundra personer som har tagit sig hit. Det är helt otroligt, säger energi- och klimatrådgivare Ann-Christine Nilsson Cedermo.

Det var ett stort intresse vid föreläsningen om solcellsteknik. Foto: SVT

På gården kunde nyfikna även titta på hur olika solcellssystem och eldrivna föremål och fordon fungerar.

– Många tycker att solceller känns svårt och krångligt men idag är det en lätt teknik. Det är ett ställe på taket som producerar likström – som sen omvandlas till växelström, och som går direkt vidare till uttagen i huset, säger Ann-Christine Nilsson Cedermo.

Ett års väntetid för solcellsstöd

På Länsstyrelsen Östergötland vittnar man om att allt fler ansökningar om solceller kommer in. Men det gör också att tiden för ett godkännande av stödet kan ta längre tid.

– Preliminärt så beräknar vi att det är en kötid på tolv månader från det att ansökan kommit in till Länsstyrelsen till att ett beslut tas om ett stöd kan beviljas. Det går bra att skicka in ansökan innan eller i samband med att offert mottagits. Man behöver inte vara helt säker på att investera i en solcellsanläggningen för att söka stödet.  Om man vill vara säker på att få stöd för kostnaden innan man bestämmer sig för att investera i en anläggning så går det att vänta med beställning av solcellsanläggningen tills det att Länsstyrelsen har meddelat ett beslut om stöd, säger Henrik Karlsson, handläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Grepstad gård Foto: SVT

Solcellsstöd

Visa

Regeringen har beslutat om ett investeringsstöd till solceller, som gäller företag, offentliga och privata organisationer samt privatpersoner.

För företag uppgår stödet till maximalt 30 procent av installationskostnaden. Som mest kan 1,2 Mkr delas ut per solcellssystem och de stödberättigande kostnaderna får uppgå till max 37 000 kr plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt. Installationen måste vara utförd senast 31 december 2020.

Ansökan om stöd sker till länsstyrelsen som också beslutar om stöd ska betalas ut. Ansökningshandlingar finns på Länsstyrelsens hemsida. Obervera att ansökan måste lämnas in innan installationen påbörjas.

Källa: Energi- och klimatrådgivningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vadstena

Mer i ämnet