Följ med in i kupan med biexperten Lotta Fabricius Kristiansen Foto: SVT

Bin och humlor – populärare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har bin varit så populära som nu. Biodlarna blir allt fler och det är fullt på nybörjarkurserna.

Idag finns uppemot 15 000 biodlare i Sverige.

Kanske är det de senaste årens larmrapporter om att bin dör som har gjort att intresset för bin och pollinering idag är större än någonsin.

Det tror Lotta Fabricius Kristiansen som är biodlare och biexepert.

biologisk mångfald

– Larmrapporter om att bisamhälllen dog, framför allt i USA, började komma 2006. Då blev det mycket diskussioner om vad man kunde göra för att rädda bina, säger hon.

Honung på köpet

– Jag tror att många kände att det här var en miljöfråga där man kunde göra något själv, genom att skaffa egna bin. Och så blir det ju en väldigt god honung på köpet.  

Biodlaren Lotta Fabricius Kristiansen Foto: SVT

De senaste tio åren har antalet medlemmar i Sveriges Biodlares Riksförbund ökat kraftigt, från omkring 8 000 till 13 000. Totalt räknar man med att det finns uppemot 15 000 biodlare i Sverige idag.

”Kurserna räcker inte till”

– När jag själv började med biodling i slutet av 1990-talet var det mest äldre herrar som höll på, nästan inga kvinnor. Förut har det varit svårt att få tag i deltagare till kurser och cirklar. Nu blir det fullt direkt i hela landet. Kurserna räcker inte till.     

Lotta Fabricius Kristiansen välkomnar det stora folkliga intresset, samtidigt som det innebär att det behövs fler som kan hålla i nybörjarkurser.

– För det är bra att gå en kurs, det är ju ett husdjur som man ska ta hand om, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

biologisk mångfald

Mer i ämnet