Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Större rovmärla är invasiv och har hittats på flera platser i Vättern. I klippet får du hänga med Linnéa Carlzon på Länsstyrelsen Östergötland när hon inventerar arten. Foto: SVT

Efter upptäckten av aggressiva kräftdjuret: Här genomförs inventering runt Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Den större rovmärlan äter andra märlor och smådjur och är så aggressiv att den slår ut andra arter. Nu har den hittats i Vättern och länsstyrelser runt sjön håller just nu på att ta reda på hur utbredd den är.

– Den är en allätare. Man brukar säga att den dödar mer än den äter. Den kan ju förändra hela samhället under vattnet, säger vattenekologen Linnéa Carlzon på Länsstyrelsen Östergötland.

Att det lilla kräftdjuret upptäcktes var lite av en överraskning. Det var vid en inventering av hela bottenfaunan som det ovälkomna fyndet gjordes. Vid Sverkerskapellet norr om Hästholmen och utanför Gränna hittades stora mängder av större rovmärla.

Den större rovmärlan har sitt ursprung i Kaspiska havet och Svarta havet. Foto: Jonas Roth

Oklart hur den tagit sig till Vättern

Under vecka 19 arbetar flera länsstyrelser runt Vättern med att inventera hur mycket märlan har spridit sig.

Den större rovmärlans ursprung kan spåras till Kaspiska havet och Svarta havet. Hur den tagit sig till Vättern är inte utrett, men en misstanke är att den följt med båtar eller redskap som tidigare varit i områden där djuret förekommer.

I videon ovan följer vi med Linnéa Carlzon på inventeringen av den nya invasiva arten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.