IS-flickan kan få tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka som frihetsberövades av österrikisk polis i lördags kväll efter att anhöriga slagit larm om att hon var på väg att försöka ansluta sig till jihadister i det syriska inbördeskriget misstänks för medlemskap i terroristorganisation, uppger polisen i Wien för TT.

Flickan misstänks för ett brott som kan ge upp till tio år i fängelse i Österrike. I Sverige vill sociala myndigheter omhänderta henne.

– De kommande dagarna ska åklagarmyndigheten här tillsammans med det svenska domstolsväsendet besluta om hon ska skickas tillbaka eller inte, säger Patrick Meierhofer, talesperson för österrikiska polisen.

17-åring misstänkt för IS-resa

Han säger att flickan kunde gripas på järnvägsstationen Westbahnhof i Wien bara några minuter efter att hon anlänt dit.

– Vi fick information om henne från familj och vänner och kontrollerade den själva på olika sätt och kunde sedan vara säkra på att hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till (extremiströrelsen) Islamiska staten.

Flickan misstänks för medlemskap i terrororganisation vilket enligt Meierhofer kan ge mellan ett och tio års fängelse.

– Hon sade till oss att hon skulle besöka en vän i Wien. Vi vet inte om de tänkte resa tillsammans till Syrien eller om hon skulle resa själv.

Flickans mor ska komma till Österrike.

– Det är bra även för förhörens skull, säger Patrick Meierhofer och noterar att språkförbistring försvårat kommunikation med flickan.

Säpo utreder inte längre

Det var i torsdags som flickans föräldrar kontaktade socialförvaltningen i Linköping och berättade att dottern försvunnit hemifrån. Familjen råddes då att kontakta polisen.

– Ganska snabbt stod det klart att det fanns misstankar om att hon skulle till Syrien. Ärendet överlämnades därmed till Säpo och Noa (polisens Nationella operativa avdelning) som skött kontakterna med myndigheter i Österrike, säger Fredrik Kliman, presstalesperson på polisen i region Öst.

Säpo och Noa har nu lämnat tillbaka ärendet till polisregion Öst, som ännu inte kan svara på om och hur man ska få hem flickan.

Sociala myndigheter

Det är i sig inte förbjudet att resa till Syrien och i Sverige är det inte heller förbjudet att vara på väg för att ansluta sig till IS. Om flickan kommer hem ska hon omhändertas av sociala myndigheter.

–Vi har tagit beslut om ett omedelbart omhändertagande, det kan vi göra med unga som vistas utomlands, men vi kan inte verkställa det förrän hon kommer till Sveriges gränser, säger Anita Lhådö, socialchef i Linköpings kommun.

– Vi har bett den österriska polisen om hjälp för att hon ska komma till Sverige.

Om flickan kommer till Sverige väntar en utredning – hon kan antingen placeras i ett HBV-hem eller hos sin egen familj med intensivt stöd. Linköping har kontakt med Örebro och Göteborg som har mer erfarenhet av liknande situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet