IS-kvinnor som återvänt till Raqqa efter att ha varit internerade i flyktinglägret Al-Hol. Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/TT

IS-kvinna från Norrköping lyfte svenska bidrag i Syrien – i fyra år

Publicerad

En kvinna från Norrköping som i maj 2015 åkte till Syrien med man och två små barn för att ansluta sig till IS fick under fyra år mer än 250 000 kronor utbetalt från Försäkringskassan. Det visar en granskning som kvällstidningen GT/Expressen gjort.

Försäkringskassan har försökt kräva tillbaka delar av utbetalda barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd – totalt 198 006 kronor, men utan framgång.

– Det är rent upprörande att det har gått till på det sättet. Vi gör ju allt som vi kan naturligtvis, enligt det regelverk vi har för att se till att skattebetalarnas pengar ska gå till de som har rätt till ersättning, inte till några andra, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan, till tidningen.

Det är enligt honom svårt för Försäkringskassan att veta när en person lämnar landet för att inte återkomma.

Kommunen har tät kontakt med Säpo

Norrköpings kommun menar däremot att man har bra information gällande de personer från kommunen som rest iväg för att ansluta sig till IS.

– Vi känner till och har koll på de som rest dit. Vi har tät kontakt med Säkerhetspolisen gällande ”våra” IS-resenärer, säger Richard Tjernström, Norrköpings kommuns säkerhetschef till SVT Nyheter Öst.

Är Norrköpingskvinnan och barnen på väg hem nu?

– Vi har ingen information om att någon är på väg hem i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet