ITSAM flyttar från Kisa – 50 anställda berörs

Uppdaterad
Publicerad

Direktionen för ITSAM beslutade under torsdagen att flytta IT-verksamheten till Linköping.

Efter en jämn omröstning där Kinda, Vimmerby och Ydre röstade nej fick ordföranden utslagsrösten vilket resulterade i att verksamheten kommer att flyttas till lokaler vid Mjärdevi i Linköping.

– Det handlar främst om kompetens och att det finns mer kompetens i Linköping, men vi tycker att det är större konkurrens i Linköping och att företag runt omkring Mjärdevi har samma svårigheter som vi, säger Lars Karlsson (L), förstakandidat kommunfullmäktige i Kinda kommun.

Frågan inte tillräckligt utredd enligt M

Moderaterna i Kinda är dock kritiska till flyttbeslutet och anser att frågan inte är tillräckligt utredd.

– Uppdraget för ITSAM är väldigt viktigt för digitaliseringsarbetet i små kommuner. Det har dock funnits problem med verksamheten som handlar om ledarskapet och svårigheten att rekrytera personal, säger vice ordföranden i Kinda kommunstyrelse, Björn Hoflund (M).

– Jag anser att utredningen har börjat i fel ände och enbart handlat om konsekvenserna av en flytt. Flytten är ingen lösning, utan vi borde börjat i andra änden och löst de problem som funnits med styrningen.

Överkörda

Moderaterna anser vidare att Kinda, Ydre och Vimmerby blivit överkörda gällande flytten och att berörda kommuner i stället borde sökt samförstånd i frågan.

Kommunalförbundet ITSAM ansvarar för den kommunala IT-verksamheten i Boxholm, Kinda, Vimmerby, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög. Verksamheten har cirka 50 anställda på huvudkontoret i Kisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.