Lars-Gunnar Lundh var jävig i Högskoleprovsmålet, enligt Göta hovrätt. Men lagmannen själv håller inte med. Foto: SVT

”Jag delar inte Göta hovrätts bedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Domaren i högskoleprovsmålet var jävig och därför ska hela rättegången tas om. Lagmannen Lars-Gunnar Lundh skriver i ett mejl till SVT idag att han inte delar hovrättens bedömning.

Efter en träff med juristklubben i Norrköping pratade lagmannen Lars-Gunnar Lundh med en advokat om det så kallade högskoleprovsmålet. Advokaten uppfattade det som att Lars-Gunnar Lundh raljerade och tyckte att det lät som om han redan hade tagit ställning.

Men Lars-Gunnar Lundh tillbakavisar det. Vid det tillfället hade han ingen egen uppfattning ”eftersom frågan var svår och krävde omfattande arbete”, skriver han i ett mejl till SVT idag.

Spelar ingen roll om lagmannen tagit ställning

Samtalet vid juristklubben har nu lett till att Norrköpings tingsrätt får göra om hela rättegången.

”Det kan uppfattas som att domaren hade tagit ställning i frågor som han senare skulle bedöma i målet”, skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande. Enligt hovrätten spelar det ingen roll om lagmannen hade tagit ställning eller inte, utan hur det kan uppfattas av en utomstående person.

”Pratade om det som redan sagts vid förhandlingen”

I ett mejl till SVT skriver Lars-Gunnar Lundh idag att han inte delar Göta hovrätts bedömning.

Samtalet vid juristklubben handlade om dubbel straffbarhet, det vill säga principen att man inte ska kunna bli straffad två gånger för samma brott. Försvarsadvokaterna har hävdat att deras klienter blir dubbelt straffade om de både blir avstängda från högskolan och dessutom får ytterligare rättsliga påföljder.

Lars-Gunnar Lundh anser att hans uttalande efter juristklubbens möte inte var något nytt, utan att han bara pratade om det som redan sagts vid den offentliga förhandlingen.

”Hade ingen egen uppfattning i frågan”

När han fick frågan om dubbel straffbarhet gav han frågeställaren ett leende. Ett leende som enligt Lars-Gunnar Lundh inte var raljerande utan betydde att han under pågående mål inte kunde deklarera sin inställning i frågan.

Lars-Gunnar Lundh skriver i mejlet till SVT att rätten inte hade överlagt i den rättsliga frågan om dubbelbestraffning vid det här tillfället. ”Och än mindre hade jag någon egen uppfattning eftersom frågan var svår och krävde omfattande arbete”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet