”Det är en fantastisk nyhet”

Uppdaterad
Publicerad

Att stadsdelen Hageby försvinner från polisens lista över utsatta områden har stor betydelse, säger verksamhetsledaren för Portalen i Hageby.

– Det betyder att risken att något brottsligt ska hända här inte är större än i övriga delar av stan. Jag tycker att listan är bra, den leder till att man kämpar för att förbättra i bostadsområden, säger Natalia Bonilla.

Polisen bedömer nu att det finns 60 utsatta områden i landet. 22 av dessa bedöms vara särskilt utsatta, 2017 när lägesbilden gjordes senast bedömdes 61 områden vara utsatta, varav 23 särskilt utsatta.

”Du är inte längre del av ett problem i samhället”

– Det är klart att det inte är lätt att bo i ett bostadsområde som är på en lista. Du som person är en del i ett bostadsområde. När ett bostadsområde tas bort från listan känner du som person att du inte längre är en del av ett problem för samhället, utan istället en tillgång, säger Natalia Bonilla, som är verksamhetsledare för Portalen, som arbetar för att få ut fler människor i egen försörjning.

I Norrköping bedömdes Hageby, Navestad och Klockaretorpet som utsatta vid förra listningen, men nu plockas alltså Hageby bort från listan.

”Alla kan nu bli stolta över att bo i Hageby”

– Vi ser att till exempel skolresultaten har gått upp och att färre brott begås i Hageby. Vi är väldigt tacksamma för det arbete som polisen gör, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping i ett pressmeddelande från kommunen.

– Alla kan nu bli stolta av att bo i Hageby, de kan lita och tro på sig själva och ser att de är en tillgång för samhället. Detta har stor påverkan när du söker jobb, säger Natalia Bonilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.