Socialdemokraterna och Moderaterna med Anders Bevemyr (S) och Yvonne Persson (M) har tillsammans styrt Söderköping sedan valet 2014. Foto: SVT

”Jag vet inte vad vi gjort för fel”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokrater och moderater i Söderköping har tillsammans styrt kommunen sedan valet 2014. Men domen över den oheliga alliansen blev brutal i årets val. Partierna tappade tillsammans 17 procentenheter mot förra valet.

I den så kallade oheliga alliansen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Söderköping så gick det allra sämst för socialdemokraterna. Partiet tappade hela 13 procentenheter jämfört med valet 2014.

–  Jag vet inte om vi gjort något fel, men 2014 gjorde vi ett exceptionellt bra val. Vi gick fram väldigt mycket då och nu har vi gått tillbaka det vi vann då och lite drygt det. Det är likadant som i riket i stort, säger kommunalrådet Anders Bevemyr (S).

Val 2018 – #dinröst

– Det vi gjort under den här mandatperioden i Söderköping är det som vi lade fram inför valet 2014. Mycket av det syns inte ännu. Förändring tar tid men det kan också vara så att väljarna ännu inte är mogna för ett blocköverskridande styre, säger kommunalrådet Yvonne Persson (M).

Kommunhuset i Söderköping Foto: SVT

Kritik för snabba beslut

Den styrande majoriteten har sedan 2014 kritiserats för att man inte är tillräckligt transparent i sin maktutövning och att man tagit en snabbare väg till beslut i olika frågor mot tidigare.

– Ett kommunstyrelsesammanträde kunde ta 10 till 12 timmar, för att man diskuterade allt i detalj. Politikerna var inne i allting och det fanns hela tiden en interaktion, en ömsesidig påverkan, mellan politiker och tjänstemän. Men så ville inte den nya regimen ha det. Man ville i stället ge direktiv från politiken till tjänstemännen att genomföra dessa direktiv snabbt. Oppositionen upplevde att det blev mindre dialog, säger statsvetaren Johan Wänström vid Linköpings universitet.

– Jag är av en annan uppfattning eftersom när vi tog makten 2014 öppnade vi många slutna rum som varit stängda förut. Alla nämnder är öppna nu. Allmänheten är välkommen att lyssna på debatter, säger kommunalrådet Anders Bevemyr(S).

Spricker samarbetet?

På frågan om samarbetet mellan socialdemokrater och moderater ska fortsätta så svarar man så här från moderat håll.

– Det  är inte vem vi ska samarbeta med som är det viktigaste. Det viktigaste är att det blir en stark koalition som kan vara handlingskraftig, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd i Söderköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet