Brist på dialog med opposition och invånare kan vara orsaker till det stora väljarraset, menar statsvetaren Johan Wänström vid Linköpings universitet. Foto: SVT

Statsvetaren om Söderköpingsvalet: Brist på dialog kan förklara raset

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt nytt sätt att bedriva politik på och en brist på dialog med opposition och invånare kan vara orsaker till det stora väljarraset för alliansen i Söderköping mellan Socialdemokrater och Moderater. Det menar en statsvetaren Johan Wänström vid Linköpings universitet.

Förklaringar till att väljarna totalsågade den styrande alliansen i Söderköping mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i årets val går att hitta, det menar statsvetare vid Linköpings universitet.

– De har haft en tydlig linje i vad de vill göra och på vilket sätt de vill bedriva politik. Men, till exempel, det nya sättet att ta beslut där politiken gav direktiv till tjänstemännen att genomföra saker och ting utan samverkan och där oppositionen inte kände sig delaktiga, kan vara en orsak till väljarraset, säger statsvetaren Johan Wänström.

Val 2018 – #dinröst
Kommunhuset i Söderköping

Konflikt mellan stad och landsbygd

Det finns även andra orsaker man kan både peka på och spekulera kring när det gäller det stora förtroendetappet, menar Johan Wänström.

– Tidigare kunde politikerna gå omkring och lyssna på medborgarna innan beslut togs. Det här innebar en en lång beslutsprocess som det nya styret ansåg vara ineffektivt. Bostadsbyggandet och konflikten mellan stad och land kan också vara orsaken till väljartappet. Socialdemokraterna är starkast inne i Söderköping och man har fått ett motstånd mot sig ute på landsbygden. Det kan handla mindre om ideologi utan mer om att man misslyckats att föra en politik som väljarna vill ha, säger Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet