Mary Andersson vill in på ett äldreboende – men kommunen säger nej. Foto: SVT

”Jag vill in på ett äldreboende, jag tänker på det varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

92-åriga Mary fick en stroke som förändrade allt. Nu vill hon flytta till ett äldreboende – men kommunen säger nej och nu väntar Mary på att domstolen ska ta upp hennes fall. ”Jag tänker på det varje dag, men jag hinner väl och dö innan det blir klart.”

Det ringer på dörren hemma hos 92-åriga Mary Andersson. Det är hemtjänsten som ska göra ett besök. Åtta minuter senare stängs ytterdörren igen. Besöket är över för den här gången.

– Det kan tyckas väldigt generöst att hemtjänsten kommer fem gånger om dagen, men då måste man ha klart för sig att det är minuter vi pratar om varje gång, säger Barbro Karlsson-Skärlund.

#hemtillvarjepris

Norrköpings kommun anser att det räcker för att tillgodose Marys behov. Barbro anser att hennes mamma behöver få flytta till ett äldreboende.

– Jag trodde inte att det skulle vara så här besvärligt att få en plats på ett äldreboende till en gammal människa. Jag måste säga att jag är väldigt väldigt besviken, säger Barbro.

För bara ett drygt år sedan var Mary Andersson aktiv och körde bil och hon kunde aldrig tänka sig att bo på ett äldreboende.

Men så fick hon en stroke som förändrade allt.

– Att sitta ensam och ha ont i halva kroppen så här… Jag vill in på äldreboende. Jag tänker på det varje dag, säger Mary.

Ena halvan av kroppen är inte med längre och orden vill inte riktigt komma ut som de ska.

– När man sitter som mamma gör så är man ju totalt isolerad. Hon kommer ju inte utanför dörren, säger Barbro.

92-åriga Mary Andersson och Barbro Karlsson-Skärlund Foto: SVT

Enligt kommunens beslut, som kom i december, klarar sig Mary bra med hemtjänst. Mary och Barbro har överklagat beslutet till domstol. Den första instansen, förvaltningsrätten, gav kommunen rätt – och nu ligger ärendet och väntar i Kammarrätten. Det kan dröja ett halvår innan det kommer en dom.

– Jag tänker på det varje dag. För här vill jag inte sitta. Men jag hinner väl dö innan det blir klart, säger Mary.

SVT Nyheter Öst har fått en fullmakt från Mary som ger kommunen möjlighet att uttala sig i hennes ärende, men ansvariga i Norrköpings kommun vill ändå inte kommentera fallet.

– Vi har en policy att inte kommentera enskilda fall till media, även om det finns en fullmakt, säger Pernilla Thunander som är verksamhetschef för myndighetsutövningen i Norrköpings kommun.

Hon säger att personer som är missnöjda med kommunens beslut kan överklaga beslutet till domstol.

– Det är för att det ska vara rättssäkert.

Marys anhöriga har överklagat kommunens beslut till domstol. Den första instansen, förvaltningsrätten, gav kommunen rätt. Nu ligger ärendet hos nästa instans som är Kammarrätten.

Är det rimligt att hänvisa 92-åringar till domstol när det kan ta ett halvår innan domstolen tar upp ärendet?

– Det kan gå snabbare än så. Dessutom så kan ju kommunen göra en ny bedömning om personens behov förändras. Och det kan ju bli när som helst, säger Pernilla Thunander.

Se här tv-inslaget: ”Jag vill in på ett äldreboende, jag tänker på det varje dag”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet