Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst tar pulsen på östgötarna inför jul. Känner de stress? Hör bland andra Birgitta Bergenfors, Karin Isaksson och Georgette Ishou om deras reflektioner i klippet ovan. Foto: Edina Foric/SVT

Så tänker östgötarna om julstressen: ”Jag tänker vara harmonisk”

Uppdaterad
Publicerad

Julen närmar sig med stormsteg. För vissa kan det innebära stress, andra tar det hela med ro. SVT Nyheter Öst tog pulsen på östgötarna, drygt två veckor innan högtiden.

På Norrköpings gator rör sig en del med snabba steg under en förmiddag i början av december. Många har inte tid att prata med oss. Andra stannar upp och säger att de har bråttom iväg på jobb.

Det är alldeles för mycket krav kring högtiden, säger Georgette Ishou, som är på stan och som har köpt en julklapp åt sig själv.

– Jag tänker inte stressa. Jag tänker vara harmonisk säger hon.

Tufft ekonomiskt läge påverkar

Birgitta Bergenfors säger att hon med åldern tagit julen mer med ro och Thommy Hagberg, som arbetar med en byggställning i Norrköpings centrum, berättar att årets jul är annorlunda med tanke på den tuffa ekonomin.

– Man kan inte köpa lika dyra julklappar, säger han.

Malin Mässing Ovinder säger att hon har kollat mer på second hand, när tonårsbarnen önskar sig märkeskläder.

– Visst är det klart att det är skillnad. Man har mer fokus på ekonomi just nu och så ska man få till allt med julklappar, säger hon.

Hör mer om östgötars reflektioner i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.