Juno Blom (L) tar plats i riksdagen Foto: Jessica Gow/TT och Anna Nilsen/TT

Juno Blom (L) tar klivet in i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Hon har samordnat Sveriges insatser mot hedersförtryck i tolv år. Nu blir Juno Blom från Norrköping ny östgötsk riksdagsledamot för Liberalerna.

– Mina döttrar sade: ”mamma nu är det dags att kandidera, det är generationer som har kämpat för att du ska ha den frihet som du vuxit upp med och nu är det ditt ansvar att se till att det här både förvaltas och utvecklas.”

Och nu sitter alltså Juno Blom i riksdagen för Liberalerna. Där kommer hon först och främst att driva frågor som rör barns rätt i samhället.

– Det är ju inte bara barn och unga i en hederskultur som är utsatta utan även de som lever med missbrukande föräldrar, barn och unga som växer upp i miljöer där skolan inte kan erbjuda en jämlik skola. Det behövs föras in ett mycket tydligare barnrättsperspektiv i politiken, jag tycker det saknas, säger hon.

Fick många personkryss

För ett år sedan var hon inte ens partimedlem. I år var hon toppnamnet på valsedeln för Liberalerna i Östergötland. Hon fick också en stor mängd personkryss.

Varför blev det då just Liberalerna?

– Jag har mött så många barn och unga som lever i en total ofrihet. Om man tittar på Liberalernas historia så har de ju alltid tagit ställning för den som är ofri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet