Den kvinnliga nattportieren på Wisby hotell hittades brutalt mördad natten till den 12 december 1996. Arkivbild. Foto: SVT

”Kallt” Visbymord väntar på DNA-svar

Uppdaterad
Publicerad

Efter dubbelmordet i Linköping och våldtäkten i Billdal väntar nu flera fall på svar från den nya typen av DNA-sökning.

Enligt uppgifter till SVT:s Veckans brott hoppas polisen bland annat på ett genombrott för ett mordfall i Visby 1996.

Polisen har i de här fallen använt sig av så kallade familjesökningar, där DNA-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som DNA-spåret kommer ifrån. Nu är flera liknande sökningar på gång.

– Vi har fått in ett tiotal förfrågningar hittills, säger Ricky Ansell, chef för biologisektionen på NFC (Nationellt forensiskt centrum).

Gotland

Bland de fall man nu jobbar med finns bland annat det brutala mordet på en hotellreceptionist i Visby 1996, berättar ”kalla fall”-gruppens förundersökningsledare Mats Pettersson. Han bekräftar att man där väntar resultat från DNA-spårningen inom kort.

”Det är ett stort hjälpmedel”

Men familjesökningen är fortfarande bara en av flera utredningsåtgärder som krävs.

– Det är väldigt intressant som spaningsmetod. Men sedan måste vi gå vidare med resultaten, säger Mats Pettersson.

– Det är ett stort hjälpmedel som säkert kommer att vara viktigt, särskilt i en del av de äldre fallen. Men det behövs fortfarande traditionellt polisarbete också.

Fakta: Dna-register

  • Alla som är skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse får sedan den 1 januari 2006 lämna ett dna-prov.
  • Nationellt forensiskt centrum (NFC) har hand om tre olika register för dna-profiler: spårregistret, utredningsregistret och dna-registret.
  • Spårregistret: Innehåller okända dna-profiler från brottsfall.
  • Utredningsregistret: Innehåller dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse.
  • Dna-registret: Innehåller dna-profiler från personer som dömts för ett brott med annan påföljd än böter, alternativt har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.
  • Familjesökningen i de svenska dna-registren blev möjlig efter en lagändring som började gälla den 1 januari i år.
  • Den innebär att dna-spår från brottsplatser kan ge träff även på nära släktingar (föräldrar, barn eller helsyskon).
  • Familjesökningarna utförs av Nationellt forensiskt centrum (NFC), i första hand vid de grövsta brotten (mord/dråp, mord/dråpförsök och grova sexualbrott).

Källa: Nationellt forensiskt centrum (NFC)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet