Kamp mot vinden vid skogbrand i Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand utbröt på onsdagsförmiddagen vid Ållebråta i Valdemarsvik. Vind och torr mark försvårar släckningsarbetet.

När larmet kom klockan 9.30 från markägaren uppskattades branden till en yta på 50 gånger 50 meter. Branden ska ha startat mitt ute i skogen mellan Valdemarsvik och Ramsdal och det ska inte finnas några byggnader i närheten.

Vid 10.38 meddelar räddningstjänsten att de omringat branden som då uppgick till två hektar. Vinden är ett problem och de elva man som först kom till platsen har fått förstärkning med vattenenheter och en pump som ska ställas upp vid havet.

Vid 11.15 uppges branden vara under kontroll och räddningstjänsten har påbörjat eftersläckningsarbetet.

– Jag fick precis rapporten om att det nu är en hektar och det känns mer hoppfullt, vi pumpar vatten från Östersjön, säger Mikael Kalered, inre befäl, Räddningstjänsten Östra Götaland.

Orsaken till branden är än så länge okänd.

– Det är så otroligt torrt, man önskar ju att man kunde få lite hjälp ovanifrån, att himlen kunde öppna sig, säger Mikael Kalered.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.