Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampen mot skolnedläggningar: Tre argument i debatten Foto: Mimmi Moberg/SVT

Kampen mot skolnedläggningar: Tre argument i debatten

Uppdaterad
Publicerad

Kampen kring skolnedläggningarna i Linköping går vidare. I videon sammanfattar vi oppositionspolitikernas tre främsta argument under debatten – och de styrande politikerna svarar.

Trots att Socialdemokrater och Moderater har beslutat att fyra skolor och elva förskolor i Linköping ska stängas har de andra partierna i kommunen inte gett upp.

Under torsdagen debatterade politikerna i Linköpings barn- och ungdomsnämnd i nästan tre timmar om nedläggningsbeslutet.

Se en del av den bitvis hetsiga debatten i videon.

Ska lyssna på barnen – efter beslutet

En stor del av debatten handlade om att lyssna på barnen. Oppositionspolitikerna påpekade att barnen måste få komma till tals innan kommunen fattar beslut.

Kommunens tjänstemän förklarade inför nämnden att barnen inte har tillfrågats ännu, men att de istället ska få ha åsikter när beslutet väl är fattat. De kommer då att tillfrågas hur nedläggningarna på deras skolor ska ske på bästa sätt.

Ett skäl till att man inte har frågat barnen inför beslutet var, enligt de styrande politikerna, att man inte ville oroa så många barn i onödan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Linköping

Mer i ämnet