Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampen om de nedläggningshotade skolorna i Linköping är inte över. Eftersom de två styrande partierna i Linköping inte har egen majoritet blir det nu en kamp om var beslutet ska fattas. Foto: SVT

Kampen om skolnedläggningen i Linköping är inte över

Uppdaterad
Publicerad

Nu är beslutet fattat. Fyra grundskolor och elva förskolor i Linköping ska läggas ner, flera redan efter sommaren. Men kampen är inte över för oppositionspartierna.

Om frågan tas upp på högre nivå i kommunen kan de faktiskt vinna omröstningen.

Trots kraftiga protester beslutade Linköpings barn- och ungdomsnämnd under torsdagen att stänga flera förskolor och grundskolor, varav flera redan till hösten.

Orsaken är att hyreskostnaderna har stigit samtidigt som elevkullarna väntas krympa. De styrande politikerna vill att så stor del av budgeten som möjligt ska gå till skolpersonal, och inte till lokalkostnader.

Kampen fortsätter

Men kritiken från föräldrar, elever och skolpersonal har varit kraftig. Och föräldrar på Fredriksbergsskolan har nu lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten.

Oppositionspolitikerna har inte heller gett upp. Och eftersom de två styrande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, inte har majoritet i kommunfullmäktige finns det faktiskt en möjlighet att de blir nedröstade där.

Men det förutsätter att frågan tas upp där. Och att alla de andra partierna, från vänster till höger, lyckas ena sig.

Hur stora är chanserna att skolnedläggningarna stoppas eller skjuts upp? Se mer om det i videon.

I faktarutan kan du se hur oppositionspolitikerna tänker fortsätta kampen om skolnedläggningen.

Vänsterpartiet hoppas på ett extrainsatt möte som sker på onsdag nästa vecka i kommunstyrelsen.

Då finns ett förslag att skicka ytterligare 10 miljoner kronor till skolorna i år, som politikerna ska rösta om. Det räcker inte på sikt, men kan innebära att det inte är lika bråttom att krympa kostnaderna och stänga skolor redan till hösten.

”Det finns delar av det här beslutet som vi anser har så dåligt underlag att det inte går att fatta beslut utifrån det”, skriver Vänsterpartiet till SVT Nyheter Öst.

Sverigedemokraterna tänker överklaga beslutet.

”Vi kommer ta hjälp av jurister för att göra det vi kan som oppositionsparti för att bevara skolorna”, skriver Chris Dahlqvist, gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping, till SVT Nyheter Öst.

Kristdemokraterna är kritiska över att processen har gått så snabbt. Bara en vecka efter att förslaget presenterades fattas beslutet.

”Styret kör över den demokratiska processen med förankringen av beslutet. Det är mycket respektlöst agerande mot oppositionspartierna, men framför allt mot barnen och den skolpersonal som nu kommer att drabbas”, skriver Liselotte Fager, gruppledare för Kristdemokraterna i Linköping.

Centerpartiet kommer att lägga motioner där de föreslår att besluten om skolorna ska hävas.

”Det är ju framför allt en skola, Rappestad, som vi hoppas kunna rädda eftersom beslutet om stängning av den skolan inte träder i kraft förrän höstterminen 2024”, svarar Lars Vikinge, gruppledare för Centerpartiet i Linköping.

Liberalerna är mycket kritiska mot processen och kommer driva frågan vidare.

”Ingen förankring alls hos oss i oppositionen eller dialog med föräldrar och personal”, skriver Åsa Wennergren, gruppledare i Liberalerna.

Miljöpartiet kommer tillsammans med övriga partier att försöka få upp frågan i kommunfullmäktige.

”Vi hoppas även att föräldrar överklagar beslutet och gör allt de kan för att det inte ska träda i kraft innan frågan prövas politiskt på riktigt”, skriver miljöpartiets Maria Moraes.

Linköpingslistan har tillsammans med andra partier föreslagit att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige.

Extrainsatt möte i kommunstyrelsen: På onsdag nästa vecka är det ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen där man ska besluta om skolorna ska få extra pengar för att kunna skjuta upp nedläggningarna.

Extra möte i kommunfulllmäktige: Oppositionspartierna har, i en gemensam motion, begärt att få ett extra möte i kommunfullmäktige. Där har de styrande partierna Moderaterna och Socialdemokraterna inte majoritet och skulle därför kunna bli nedröstade om alla oppositionspartier går samman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Linköping

Mer i ämnet