Kampen om skolan enade Grytsborna

Uppdaterad
Publicerad

I det lilla samhället Gryt i Valdemarsvik – med 800 invånare – har kampen för samhällets framtid engagerat många.

Kampen om skolans vara eller inte vara tände engagemanget. Det stod klart att om inte skolan blev kvar så var det svårt att locka nya familjer att flytta till Gryt.

Med utgångspunkt från kampen om skolan bildades fem arbetsgrupper som skulle verka för att samhället skulle växa och återigen spira.

Mathias Knutssons uppgift är att sälja Gryt till potentiella inflyttare – i huvudsak via internet. Men flera har faktiskt flyttat in på senare tid med olika bevekelsegrunder.

Skolan räddades temporärt i november genom en politisk uppgörelse. Men lite smolk i bägaren är att affären i Fyrudden för första gången är stängd i vinter.

Men optimismen och kämpaglöden för framtiden är stor. Man kollar upp lediga hus, bostäder, lokaler – men man studerar också framtiden.

Den stora och närliggande frågan är trots allt skolan. Planen är att köpa loss den och göra om den till en skärgårdsfriskola. Igår kväll beslutade föräldraföreningen i Gryt att man ska ansöka om att få bilda en friskola.

Se mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svthelasverige

Mer i ämnet