Arkivbild Foto: SVT

Nytt vargrevir på gång i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att ett vargpar är på väg att etablera sig i Östergötland, skriver tidningen Svensk jakt på nätet.

Detta skulle betyda att vi kan ha det första vargreviret i modern tid i Östergötland.

– Mycket tyder på att ett vargrevir har eller är på väg att bildas, där det kan födas valpar redan till våren. Det är i så fall det första i Östergötland i modern tid, säger Benny Nilsson, vid Svenska jägareförbundet i Östergötland till tidningen Svensk jakt.

Varg i Östergötland

Johan Falck, som är kvalitetssäkrare av rovdjursspår vid Länsstyrelsen i Östergötland är lite försiktig med att bekräfta situationen, då man inte helt vet att det rör sig om ett revirmarkerande par.

”Det är en hona och en hane”

– Vad vi vet är att vi har kunnat spåra två vargar i följe och vi har fått DNA – träff på bägge. Det är en hona och en hane, säger Johan Falck till SVT Nyheter Öst.

Individerna rör sig i ett område mellan Borensberg och Finspång.

– Detta skulle kunna vara början på ett nytt revir. Men vi har strikta regler att följa, där det första handlar om att ta reda på om det är ett revirmarkerande par. Nästa steg är att de får ungar, säger Johan Falck till SVT Nyheter Öst och tillägger att det i nuläget inte finns några tecken på ungar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet