Familjecentraler är en samverkan mellan kommun och region för hälsofrämjande och förebyggande arbete. Foto: Hasse Holmberg / TT

Kartläggning visar – familjecentraler behöver stärkas

Uppdaterad
Publicerad

Det finns behov av mer enhetlig styrning och stöd till familjecentraler i landet för att de ska kunna utvecklas.

Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen genomfört bland landets familjecentraler, på uppdrag av regeringen .

Familjecentral är en modell för samverkan mellan kommun och region för hälsofrämjande och förebyggande arbete. Barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och förebyggande socialtjänst är verksamheter som ingår.

Väg in i samhället

För personer som nyligen kommit till Sverige utgör familjecentraler en väg in i det svenska samhället och innebär ökade möjligheter till integration och tillit, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Myndigheten bedömer att det finns behov av nationellt stöd för att stärka den regionala utvecklingen.

– Familjecentraler ger möjlighet att komma in tidigt och stötta barn och föräldrar på ett sammanhållet sätt för att främja hälsa, men också kunna agera innan sociala problem växer sig större. För att det här arbetet ska kunna vara strukturerat och långsiktigt behövs regional samordning, stödjande ledning och organisation. Vi ser att det finns möjlighet till utveckling lokalt, regionalt och nationellt, säger Stina Hovmöller, enhetschef på Socialstyrelsen.  

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om Familjecentralen i Skäggetorps goda resultat av sitt arbete med hembesök hos nyblivna föräldrar:

 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hembesök hos nya föräldrar i Skäggetorp: ”Att komma över tröskeln i ett hem gör att vi är gäster” Foto: Lovisa Gelin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.