Kent bunkrar surf inför barnens besök

Uppdaterad
Publicerad

”Hastigheten är inte allt. Vi måste prata mer om datamängden”. Det menar Kent Rehn utanför Åtvidaberg som tycker att det är orättvist att trådlöst bredband är det enda alternativet för många som bor ute på landet.

För den som har trådburet bredband, via tillexempel koppartråd eller fiber, är datamängden fri. Men det är många som idag varken har det ena eller andra.

Kent Rehn är en av alla dem som är hänvisad till trådlöst bredband. Telia har tagit bort sin kopparledning där han bor och en fiberkabel är inte aktuell eftersom det är för få hushåll i området. Och med trådlöst bredband, då tar surfen slut snabbt. 

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Starkt begränsade på landsbygden

– Vi på landet har en stark begränsning mot de som har stadsnät till exempel och kan titta på film när de vill. Vi kan kanske se en film i månaden, sedan är datamängden slut.

Idag talas det mest om hastigheten på bredbandet, men för många är det mängden data som är det stora problemet, menar Kent Rehn, som vill kunna följa med i nyheter, debatter, musik och film.

– Här brukar jag sitta med min laptop i knäet, berättar han och slår sig ner i favoritfåtöljen.

Han gillar att följa videodebatter om den senaste klimatforskningen. På väggen sitter en enorm tv-apparat, utrustad med tjänster som Netflix, Youtube och SF Anytime. Allt finns där, bara ett knapptryck bort. Men inte för Kent. Åtminstone inte i den utsträckning han skulle vilja. Den typen av strömmad media slukar nämligen kopiösa mängder data.

– Om jag tittar på en två en halv timmes HD-film på min tv, då går fem-sex gigabyte, bara på en enda film.

Han har ett abonnemang som ger honom möjlighet att surfa för 20 gigabyte i månaden. Det är ett tämligen normalt abonnemang idag. Tidigare har man kunnat teckna avtal som ger fri surf, men de abonnemangen hör till det förgångna. Numera är det just datatrafiken som operatörerna kan tjäna pengar på.

”Datamängden räcker inte till”

Den datamängd som operatörerna erbjuder räcker inte längre så långt och nästan varje månad får Kent Rehn köpa till mer.

– I dag när man läser en tidning på nätet finns det ju knappt en artikel som det inte är videoformat på. Och då strömmar det video där. Och när du väl har förbrukat din datamängd för månaden, då blir bredbandet odugligt. Du kan inte betala räkningar eller någonting.

Särskilt tydligt blir problemet när hela skaran av barn och barnbarn ska samlas tillsammans på jularna. Då måste Kent tänka sig noga för veckorna innan.

”Jag får snåla enormt”

– Jag får spara inför julhelgen så att jag inte har förbrukat allt när de kommer. Jag får snåla enormt mycket fram till jul så att det ska finnas lite kvar när de kommer hit med alla sina paddor och grejor och ska ut på nätet och titta på film och annat.

Regeringen har satt upp ett mål om att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100Mbit/s till år 2020. Kent Rehn tycker att debatten behöver breddas.

– Visst, man måste komma upp i en viss hastighet för att överhuvudtaget kunna surfa. Men det går bra att surfa på betydligt lägre hastigheter än 100 Mbit/s. Vi kan inte bara fokusera på hur många megabit per sekund människor ska ha rätt till, utan också tänka på den andra delen. Den som är begränsande för oss som är bundna till trådlöst bredband.

– Man vill ju utnyttja det moderna. Nu när man har sett att andra kan, då vill man ju själv kunna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet