Kristin Ek, biträdande verksamhetschef, Kirurgiska kliniken och Bärbel Jung, verksamhetschef på Kirurgiska kliniken på US. Foto: SVT

Kirurgiska kliniken: ”Vi skulle inte kunna bedriva vårt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

På Kirurgiska kliniken på US i Linköping är man i dagsläget beroende av hyrpersonal för att få verksamheten att gå runt.

Idag består tio av totalt 34 tjänster av hyrpersonal.

– Som det är precis just idag så skulle det inte fungera, vi skulle inte kunna bedriva vårt uppdrag ens när det gäller cancerkirurgin, säger Bärbel Jung, verksamhetschef på Kirurgiska kliniken på US.

Linköping

Mål att glesa ut helgtjänstgöringen

Under de senaste åren har kliniken tappat tillsvidareanställda sjuksköterskor och behövt stänga vårdplatser.

– Vårt främsta mål är att glesa ut helgtjänstgöringen för det tror vi är en viktig faktor, men det är många pusselbitar att komma dit och vi jobbar intensivt med frågor som kommunikation och bemötande, professionalism och frågor som rör att man ska vilja stanna kvar på kliniken, säger Kristin Ek, biträdande verksamhetschef, Kirurgiska kliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet