Eva Edelönn, vice avdelningsordförande, Vårdförbundet i Östergötland. Foto: SVT

Vårdförbundet: ”De kommer kanske till och med öka”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Östergötland menar att hyrsjuksköterskor har funnits under många år och att det finns en risk att hyrsjuksköterskorna kan komma att öka även i framtiden.

Anledningen till oron menar Vårdförbundet är den rådande arbetsmiljön och regionens sätt att lyssna på vad medlemmarna behöver.

– Hyrsjuksköterskor har funnits i regionen under väldigt lång tid och vi ser ju att så som arbetsmiljön är kanske de kommer bli mer bestående och till och med öka, på grund av att arbetsgivaren inte lyssnar på vad våra medlemmar behöver och det är högre lön och bättre arbetsvillkor, säger Eva Edelönn, vice avdelningsordförande, Vårdförbundet i Östergötland.

Linköping

”Lönen är det viktigaste”

– Lönen är ju det viktigaste. Vi ser ju nu när våra nyexaminerade får en relativt högre lön kontra till dem som lär upp en ny kollega – så då måste arbetsgivaren se till att det blir en lönespridning och en löneutveckling så att vi faktiskt får en bra livslön, säger Eva Edelönn.

Vårdförbundets mål är att när man går i pension ska ha dubbelt så mycket lön som den som är nyexaminerad.

–  Så har man idag en pensionär så ska man ha det dubbla mot 27 000, säger Eva Edelönn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet