Zilla Jonsson HR-direktör, Region Östergötland Foto: SVT

Regionen nära målet om minskad andel hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Till första januari 2019 har Region Östergötland tillsammans med andra landsting och regioner i landet som mål att kraftigt minska behovet av inhyrd personal i vården. Målet är nu inom räckhåll, menar regionen.

Kostnaderna för hyrpersonal inom Region Östergötland fram till november i år uppgår till drygt 126 miljoner kronor. För hela landet landar summan på drygt 1 367 miljoner kronor.

”Precis på målsnöret”

I januari 2017 sattes ett nationellt mål för alla regioner och landsting i landet. Två procent av de totala kostnaderna för personal skulle gå till hyrpersonal.

Linköping

I en sammanställning från januari till november i år hamnar Region Östergötland på 1,9 procent vilket gör att regionen – med en månad kvar på året – är nära att nå de nationellt uppsatta målen.

– Vi ligger precis på målsnöret, något över målvärdet som det ser ut just nu, men vi är en av få regioner och landsting i landet som ligger så pass nära målet som det ser ut just nu, säger Zilla Jonsson, HR-direktör, Region Östergötland.

Ökade kostnader under året

Men regionens kostnader för inhyrd personal har ökat under hösten. Så exakt var man hamnar i slutändan är osäkert.

– Jag misstänker att vi hamnar på eller strax över 2%-nivån på helår, säger Zilla Jonsson.

Hur jobbar ni för att bli en mer attraktiv arbetsgivare?

– Framför allt med arbetsmiljöaspekter, att titta på hur vi kan åstadkomma en bra arbetsmiljö för våra sjuksköterskor och för andra, men vi jobbar också att titta på vem som ska göra vad, så att vi ser till att det är rätt kompetens som gör rätt sak, säger Zilla Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet