Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vet redan att butiken slår ännu ett nytt rekord i år”. Se och hör handlare i Söderköping i videon, om hur denna jul överträffar deras förväntningar. Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Klackarna i taket” hos Söderköpings handlare – trots jul i lågkonjunktur

Uppdaterad
Publicerad

Julhandeln i år väntas minska med en halv miljard på grund av det ekonomiska läget. Men när SVT Nyheter Öst pratar med handlare i Söderköping är de tacksamma mot kunderna och glada över nya rekord – trots lågkonjunkturen.

Enligt Svensk Handels prognos väntas årets julhandel omsätta 21,5 miljarder kronor. Det motsvarar en nedgång med 500 miljoner jämfört med i fjol.

Bra i Söderköping

I år är ekonomin pressad på många håll och bland annat det höga räntetrycket märks av för många hushåll. Men när SVT Nyheter Öst pratar med handlare i Söderköping visar det sig att julhandeln där stått sig bra även i år.

– Det bara ökar, ökar och ökar för varje månad, säger butiksägaren Annika Starkås om försäljningen av damkläder.

Folk både från Stockholm och Linköping, Norrköping, kommer hit och julhandlar det vi tillverkat själva, säger guldsmeden och butiksägaren Gabriella Wallman.

I klippet svarar fler handlare i Söderköping på hur de ser på årets julhandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.