Under 2014 till 2016 har projektet genomförts som utgick från ett scenario där alla transporter, både med båt och flyg till och från ön, plötsligt upphör under februari månad. Stoppet varar i två veckor och inledningsvis är det osäkert hur länge stoppet kommer att pågå.
Genom att samla information via intervjuer och workshops med representanter från myndigheter och näringsliv har tillgången på livsmedel och behovet av livsmedel på ön undersökts. Samtidigt har även samverkan och ledning undersökts.
Maten räcker i två veckor vid kris
Studien visar att Gotland kan klara livsmedelsförsörjningen under två veckor.
– Tack vare livsmedelsföretagens lager och gotländsk livsmedelsproduktion så bör maten räcka i minst två veckor utan fungerande transporter till och från ön. Det här ger en signal om att Gotland har styrka att klara sig på egen hand en tid om det krisar, säger Christer Stoltz, beredskapschef på Region Gotland.
Livsmedelsbutikerna kommer sannolikt att vara tömda på livsmedel inom några dagar vilket innebär att utbudet av livsmedel blir begränsat. Vilket betyder att menyerna på skolor och äldreboenden behöver anpassas efter det som finns tillgängligt, visar rapporten. Samtidigt finns flera stora livsmedelsproducenter på ön som kan täcka behovet av flera olika typer av livsmedel, tillexempel kött och potatis.
Ny metod för analys av livsmedelförsörjning
Projektet har lett till att en ny metod för analys av livsmedelsförsörjning har utvecklats. Förhoppningen är att fler kommuner kommer använda metoden.
– Ett grundläggande analysarbete av alla kommuner kring vilka behov som finns, och vilka åtgärder som behöver vidtas, är ett viktigt steg för att säkerställa en god beredskap i hela Sverige, säger Therese Frisell, rådgivare vid Livsmedelsverket.