Foto: TT/ Erik Johansen

Klart att bada igen i Klarsjön

Publicerad

Söderköpings kommun meddelar att avstängningen av den populära Klarsjön upphävs.

Det var från den tredje augusti som badgäster uppmanades att undvika att bada i Klarsjön, efter att prover från vattnet visade spår av E.coli bakterier.

Rapporter finns att att personer har blivit dåliga av att bada i Klarsjön, men att det har att göra med vattnet i sjön vet man inte i med säkerhet.

Under tisdagen 7 augusti tog kommunens miljöskyddsinspektörer nya prover. Och de preliminära resultaten, som presenterades på torsdagen, visar att det inte finns någon fara längre att bada i Klarsjön.

Det här är E.coli.

Visa

Bakterien Escherichia coli  betraktades tidigare som en icke sjukdomsframkallande mikroorganism, vanlig i mag- och tarmkanalen både hos människor och djur. Den används som indikatorbakterie vid rutinundersökningar av vatten för att påvisa färsk förorening med avföring.

Under årens lopp har det visat sig att det finns flera olika typer av Escherichia coli, som kan ge sjukdom hos människa, några av dessa kan även finnas hos djur, men djuren är sällan sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet