Stor glädje hos personalen när vinnaren avslöjades Foto: SVT

Klart: Norrköpings stadsmuseum blir ”Årets museum”

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings stadsmuseum har utsetts till ”Årets museum 2021” – bland annat tack vare den uppmärksammade utställningen ”Motstånd och medlöperi”.

Vinnaren avslöjades under museernas vårmöte som ägde rum digitalt från Gotland.

Här är juryns motivering:

Norrköping

”De stora samhällsfrågorna, stadens förflutna och publikens nutid bildar utgångspunkterna för Norrköpings stadsmuseum. Med en verksamhet som rör sig från hällristningar och industriminnen till dramatiserade stadsvandringar, arkeologisk grävlåda och hantverkskit skapas ett öppet och inbjudande tilltal.

Utställningen ”Motstånd och medlöperi” producerades utifrån aktuell forskning och museets arkiv och en ambition att låta museet vara en arena även för utmanande och svåra frågor. Innehållet väckte reaktioner som aktualiserade skarpa diskussioner om museilagen, armlängds avstånd och museernas roll. Norrköpings stadsmuseum engagerar och inspirerar genom sitt sätt att låta museet vara en självständig röst i vår samtid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet