Ritning på hur moskén kommer att se ut. Foto: SVT

Klartecken för moskébygge i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings byggnads- och miljöskyddsnämnd tog idag beslut om att ge bygglov till Bosniakiska Islamiska Församlingen att bygga en moské med tillhörande parkering och minaret på den mark som man äger intill Östgötaporten.

Socialdemokraterna tillsammans med Centern och Liberalerna har majoritet i nämnden och röstade för bygglovet i sin helhet.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare uttalat att man inte vill se någon moské på platsen.

Moderaterna, med stöd av Kristdemokraterna och Miljöpartiet, yrkade för att bevilja bygglov för moské och parkeringsplats, men avslag på att bygga en minaret.

– En av nämndens främsta uppgifter är att ta ställning till den arkitektoniska utformningen av staden och vi har gjort bedömningen att ett torn på den angivna marken skulle avvika otvetydigt från stadsbilden, säger Christer Frey (M), andre vice ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden i ett uttalande.

Planerna på en moské har funnits i närmare tio års tid. Församlingen köpte marken 2011 och kommunen fastställde detaljplanen där en moské fanns inritad 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.