Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Rothman, Norrköpings kommun, visar runt i området som är anpassat för klimatförändringarna. Foto: Linnea Burén /SVT

Klimatkrisen gör att Norrköping bygger om – här räddas husen från översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Extremväder med kraftiga skyfall blir allt vanligare i samband med klimatförändringarna. Kommunerna måste anpassa bebyggelsen för att förhindra översvämningar och i Norrköping finns ett helt ombyggt område som ska rädda husen vid kommande översvämningar.

Under de senaste trettio åren har vintrarna i Östergötland blivit 1,5-2 grader varmare till följd av klimatkrisen. Den stigande temperaturen gör att snösäsongen har blivit kortare.

– Det är sorgligt. Bristen på snö gör det tydligt att det blir annorlunda. Vintern är någonting som är på väg att försvinna, säger Gustav Strandberg som arbetar med att analysera klimatförändringarna på SMHI i Norrköping.

Klimatförändringar i Sverige

Istället för snö kommer regn och extremväder med kraftiga skyfall har blivit allt vanligare, enligt SMHI:s mätningar. För att förhindra översvämningar måste kommunerna nu börja anpassa stadsplaneringen efter klimatförändringarna.

Norrköping tidigt ute

En kommun som var tidigt ute med klimatanpassning är Norrköping. I Vilbergen finns nu ett helt ombyggt område som ska rädda husen från översvämning vid kraftiga skyfall.

– Samhället är inte byggt för klimatförändringarna, utan vi måste börja korrigera, Maria Rothman klimatstrateg på Norrköpings kommun.

Få en rundtur i området med Maria Rothman, Norrköpings kommun, i videon ovan.

Vilbergsparken – anpassat för klimatkris

• En stor yta i mitten av områden har sänkts ner för att kunna samla upp vatten vid extrema skyfall. Runt området har svackdiken byggts som skyddar husen och gör att vattnet rinner ner mot den stora öppna ytan.

• Dagvattenhantering som tidigare skett i ledningar under marken har byggts om till öppna diken i marknivå. Med hjälp av de anlagda dikena och en stor damm så renas och fördröjs dagvatten i området.

Hur har klimatet förändrats i Götaland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.  

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större. 

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet