Pater Joseph Maria Nilsson. Foto: SVT

Munkkloster byggs i Östergötland – för första gången på 500 år

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland har genom tiderna varit ett centrum för svenska kloster. Nu stärks det ytterligare genom två nya klosterprojekt.  För första gången på 500 år så byggs nu munkkloster i länet.

Först ut är katolska kyrkan. Franciskanerklostret Gråbröderna i Jönköping har fått i uppdrag att bygga ett kloster i Motala. Därför har den gamla Missionskyrkan mitt i stan köpts upp.

Equmeniaförsamlingen som fanns där flyttar istället till nybyggda lokaler på Furulids camping intill Varamobadet. Gråbröderna ska bygga om kyrkan, göra den mer katolsk, med biktstolar och flytt av orgel.

Avgörs i Gdansk

I kyrkans församlingsdel ska det bli bostäder för de bröder som flyttar in. Tanken är att de så småningom ska vara sex stycken, de första kommer antagligen att tas från klostret i Jönköping, men vilka det blir avgör kyrkans provinsminister i polska Gdansk. Till årsskiftet ska klostret stå färdigt.

– Klostret behövs som stöd till nunneklostren i Vadstena och vid Omberg, förklarar pater Joseph Maria Nilsson.

– Systrarna själva säger att det är väldigt många som besöker dem och frågar efter en präst, det är ett sånt område i landet som uppmuntrar till ett intensivare andligt sökande. Klostret kommer också att bli en kyrka för de fyra katolska grupper som redan finns i Motala.

Se och hör om munkarna som har sin egen Youtube-kanal i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet