Hör om klostrens historia i klippet. Foto: SVT

Östergötland var först i landet med kloster

Uppdaterad
Publicerad

Det var i Östergötland det här med svenska kloster började och det är där klosterlivet varit som starkast. I Linköpings stift grundas Sveriges tre första kloster, Vreta, Alvastra och Nydala i början av 1100-talet. Och i slutet av 1300-talet öppnas den heliga Birgittas kloster i Vadstena, som blir ett europeiskt maktcentrum.

När Sverige lämnar den katolska tron på 1500-talet så förbjuds svenska kloster. I början av 1900-talet smyger de fram igen, men det är först 1976 som klosterförbudet upphävs genom ett riksdagsbeslut.

Det finns två katolska nunnekloster i Östergötland: Birgittasystrarna i Vadstena och Mariadöttrarna vid Omberg. Nu startas också ett munkkloster i Motala.

Foto: SVT

På Skänningeanstalten har man haft klosterverksamhet för intagna, men den verksamheten lades nyligen ner på grund av platsbrist. Svenska kyrkan har ett litet kloster i Linköping och pingstkyrkan har experimenterat med något som påminner om klosterverksamhet i Bjärka-Säby.

Strax utanför Finspång i Hjortkvarn finns landets första buddhistkloster. Och i Hävla en liten bit därifrån öppnar nu den koptiska kyrkan sitt första kloster i Nordeuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.