Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sofia Häll, kökschef på Västra Husby skola, och Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun, om vilka utmaningar som finns i skolköket. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Kökschefen på skolan i Söderköping: ”Vi trollar med det vi har”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att matpriserna stiger och kommunerna brottas med ekonomiska bekymmer, står skolor och deras kök inför utmaningen att hålla nere kostnaderna och samtidigt behålla kvalitén.

Vi besökte Västra Husby skola i Söderköpings kommun för att höra mer om vilka utmaningar som finns i skolköket.

– Vi trollar med det man har och vi måste ta tillvara på så mycket av maten som möjligt, säger Sofia Häll, kökschef på Västra Husby skola.

”Vi vill ändå behålla kvalitén på skolmaten”

Enligt en kostchefsundersökning från LRF Mjölk, genomförd under förra året och besvarad av 224 av Sveriges 290 kommuner, anser sju av tio kostchefer att ökade kostnader har en påverkan på skolmaten. I Östergötland svarade 83 procent ja på frågan om de behöver anpassa maten på grund av inflationen. Motsvarande andel i riket var 76 procent.

– För förra året hade vi räknat upp budgeten för livsmedel med sju procent och den ökade med hela 22 procent. Det är klart att det blir svårt då. I år har vi matchat det mer för vi tycker att det är viktigt att ändå behålla kvalitén på maten, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.

Mindre kött och fisk

Allt mindre kött, kyckling och fisk på tallriken är en konsekvens av de höga matpriserna och på 80 procent av skolorna i Östergötland (53 procent i landet) serveras det istället mer vegetarisk mat.

– Det är en utmaning. Vi måste gå över mer till vegetariskt och det är inte alltid lätt när det gäller barn, men vi byter ut varor och försöker hitta så goda och billigare alternativ som möjligt, säger Eva-Lott Blixt.

Följ med till skolköket på Västra Husby skola i klippet ovan.

kostchefsundersökning 2023

Vilka anpassningar gör kommunerna i Östergötland för inflation och högre livsmedelspriser?

  • Drar ner på personalen 30 % (12 % i riket)
  • Serverar mer vegetariskt 80 % (53 % i riket)
  • Fler soppmåltider 50 % (19 % i riket)

Källa: LRF Mjölks kostchefsundersökning 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.