Foto: Patrik Widegren/SVT

Kolmårdstomten tog hela sin by till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att snabbtågsprojektet Ostlänken tvingade kolmårdstomten Håkan Thornell att flytta sitt livsprojekt så kom hans tomteby idag fram till sin nya plats – Hejdeby på Gotland.

Gotland på hösten är något annat än på vintern. En vattenfylld väg gjorde att tomtebyns små stugor inte kunde lastas av på rätt plats här i Hejdeby, en knapp mil utanför Visby.

Här landar tomtebyn i Hejdeby. Foto: Patrik Widegren/SVT

– Det är för dålig väg här. Vi får försöka att lasta om här ute, säger Mats Hermansson, en av lastbilschaufförerna som fraktat stugorna till Gotland.

Husen fick lastas av en bit bort istället, för att senare kunna flyttas med traktor. Men nu är de i alla fall på Gotland och det var det stora steget.

– Det var ju synd att vi inte kunde få dem direkt på rätt plats, det blir ju mer arbete nu med att flytta dem. Men det känns jättefantastiskt att de är framme på ön, säger ägaren Håkan Thornell.

Populärt besöksmål sedan 20 år

Det var 2012 som Håkan Thornell, eller kolmårdstomten som han också kallas, fick veta att Ostlänken planerades att dras över hans mark. Hans tomteby, som varit ett populärt besöksmål sedan 20 år, måste flyttas för att ge plats åt järnvägsspåren.

Tomten lämnar Kolmården för Gotland.

I våras bestämde han sig och det blev på Gotland som Håkan nu hoppas kunna sprida julglädje.

– Ja, målet är att få träffa barn och vuxna, det tycker tomten om att göra.

Tror du att byn kommer att bli lika populär på Gotland som i Kolmården?

– Jag har ju kört det här mer eller mindre ideellt i Kolmården och vi har ju aldrig gjort någon marknadsföring. Det förstår jag att vi kommer aldrig få samma besöksantal men det har ingen betydelse. Jag hoppas att någon, med något barn kommer och hälsar på oss i alla fall, säger Håkan Thornell.

”Väldigt snäll och trevlig kille”

Och i Kolmården kommer han att saknas, säger chauffören Mats Hermansson som själv bor där.

– Han är väldigt känd i Kolmården. Väldigt snäll och trevlig kille som hittar på många saker. Så vi kommer verkligen att sakna honom. Vi får gratulera er här på ön istället, säger Mats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.