För tre år sedan miste en djurskötare livet när hon ensam befann sig inne hos vargarna. Foto: Tomas Oneborg/SvD och Lovisa Gelin/SVT

Vargexperten efter dödsolyckan: Jag förstod inte riskerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan i Kolmårdens djurpark har en av Sveriges främsta experter omprövat sin inställning till vargen.

– Det var ju ett dråpslag. Vi trodde att vi förstod vargarna, säger Mats Amundin.

– Vi kunde inte förstå att det överhuvudtaget kunde hända, och det förstår vi fortfarande inte, säger Mats Amundin som är zoolog och forskningschef på Kolmårdens djurpark.

Han har lång erfarenhet av vargar och är ansvarig stambokförare och artkoordinator för svenska djurparksföreningens vargprojekt. Redan i början av 1980-talet började han arbeta med handuppfödda vargar.

Vargattack i Kolmården

– Tanken var att man skulle få vargarna att tro att de både är vargar och människor.

Amundin beskriver en slags präglingstid när vargarna är små valpar, mellan fyra-fem veckors ålder och upp till tio-tolv veckors ålder. Då lär de sig hur den egna arten ser ut.

– Om man då umgås mycket med dem så inbegriper de oss i sitt artbegrepp, säger Mats Amundin.

Det var just så den kvinnliga djurskötaren arbetade. Hon hade tagit hand om vargvalparna sedan de bara var några veckor gamla.

Men den där söndagen i juni 2012, var det någonting som gick fel. Den 30-åriga djurskötaren, som befann sig i varghägnet ensam dödades av de vargar hon fött upp.

”Som en blixt från klar himmel”

– Jag är fortfarande väldigt fascinerad av varg och vill gärna värna varg. Men det är klart att det har ändrat hur man tänker på dem. Just det där att man inte riktigt kan förstå den här aspekten som de visade. Det gör det lite ambivalent, säger Mats Amundin och blickar ut mot ett varghägn i parken.

Under alla dessa år som du har arbetat med vargar – har du någonsin tänkt tanken att någonting sådant här skulle kunna hända?

– Nej, aldrig. Aldrig. Det kom som en blixt från klar himmel, säger han och skakar på huvudet.

Ingen får gå in

Efter dödsfallet stoppades all mänsklig kontakt med vargarna på djurparken och de två hägnen byggdes om för att slussa vargarna utan närkontakt vid rengöring och matning.

– Samma dag som det här hände så beslutade alla inblandade att nu går vi inte längre in till vargarna, säger Mats Amundin.

Men på andra håll pågår fortfarande forskning om varg som handlar om socialisering av vargar. Bland annat undersöks likheter mellan hund och varg.

Bör man hålla på med den här typen av forskning?

– Dels måste man vara medveten om att det finns risker som inte ens vi som har jobbat så intimt och länge med det här kan förstå. Sedan så kan man ju undra vad är det man vill lära sig. Att jämföra hund och varg i sådana här omständigheter; jag kan inte riktigt se vad mycket mer man kan lära sig av det, säger Mats Amundin.

Kan leda till åtal

Händelsen gör sig ständigt påmind och Mats Amundin hoppas nu att man snart ska kunna få ett avslut när åklagaren bestämt sig om eventuellt åtal mot någon för arbetsmiljöbrott.

– Vi vet att nästa fas kommer en dag, mycket kommer rivas upp igen och det kommer att bli en svår tid. Det hade varit väldigt skönt att få ett avslut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet