Foto: SVT/TT

Norrköpings kommun polisanmäler hemtjänstföretag

Uppdaterad
Publicerad

Ett privat hemtjänstföretag i Norrköpings kommun sägs nu upp av kommunen. Detta efter att företaget brutit mot avtalet.

Norrköpings kommun har genomfört en utredning av företaget ”Genuin omsorg” då det fanns misstanke om att insatser för hemtjänsttagare uteblivit. Enligt kommunens granskning var företags tids- och insatsregistreringar, underlaget för utbetalningar och tidsloggar, korrigerade.

Korrigeringarna ska ha bestått i att tiderna utökats i besök som gjorts först och sist i arbetspassen. Enligt kommunen visar utredningen att företaget systematiskt manipulerat underlag för utbetalningar och att företaget därför fått betydande belopp på felaktig grund.

Sägs upp omedelbart

Avtalet sägs upp med omedelbar verkan och återbetalningskrav kan komma att ställas av kommunen. Kommunen kommer även att polisanmäla företaget.

– Har det inte redan gjorts så kommer vi att göra det under dagen, säger Magnus Johansson som är vård- och omsorgsdirektör i kommunen.

De hemtjänsttagare som haft hemtjänst genom företaget ”Genuin omsorg” har kontaktats och övergår till den kommunala utföraren från och med torsdag.

– Parallellt som vi arbetade med en fördjupande utredning förberedde vi den kommunala organisationen på att det här kunde hända, säger Olle Vikmång.

Oklar omfattning

Enligt Magnus Johansson är det oklart hur stora summor det rör sig om.

– Vi kan i dagsläget inte riktigt säga något om omfattningen. Vi har granskat 70 procent av en månad och sett den här systematiken. Hur länge det pågått eller i vilken omfattning kan vi inte säga i det här skedet, utan det får utredningen visa på, säger han.

SVT Nyheter Öst söker företaget för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet