Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ester Alavei är tillförordnad utbildningsdirektör i Norrköping. Foto: SVT/Linnea Burén/Edina Foric

Kommunen efter lärartappet på skolorna i Norrköping: ”Vi mannar upp”

Publicerad

Många pedagoger, som jobbar på skolor som ska läggas ned i Norrköping, vet ännu inte var deras tjänster kommer flyttas och flera pedagoger har sagt upp sig. Det är först efter elevernas skolval som kommunen fattar ett slutgiltigt besked om var pedagogerna hamnar.

– Det vore inte klokt att gå ut och lova och garantera någonting, innan den nya organisationen är klar, säger Ester Alavei, tillförordnad utbildningsdirektör i Norrköping.

Det pågår stora förändringar inom skolan i Norrköpings kommun. I maj 2023 tog de styrande politikerna beslut om flera skolnedläggningar.

Pedagogernas tjänster ska fördelas enligt en plan som utbildningsnämnden tog fram i slutet av augusti, men ett slutgiltigt besked om vilken tjänst som placeras var bestäms under vårterminen – efter att eleverna gjort sitt nya skolval.

”Vi mannar upp”

Rambodalsskolan är en av skolorna som ska läggas ned. Sedan beslutet om nedläggning togs har hittills sex pedagoger sagt upp sig.

– Jag gör allt som står i min makt för att det sista året på skolan ska bli så bra som möjligt. Vi är en stor kommun med mycket resurser och det är klart att vi mannar upp till de skolor som behöver stöd, säger Ester Alavei.

Hör Ester Alavei berätta hur kommunen jobbar med omorganisationen i klippet ovan.

• Bjärbyskolans medarbetare flyttar till Kungsängsskolan.

• Klockaretorpsskolans anpassade grundskola flyttar som helhet med både elever och medarbetare till Kungsängsskolans anpassade grundskola.

• Nya Smedbyskolan kommer i första hand bemannas av nuvarande medarbetare på skolan. Eftersom det blir färre klasser inom F-3 kan det finnas en risk för överkapacitet av vissa tjänster på Smedbyskolan.

• Om det finns behov att anställa nya medarbetare på Smedbyskolan kommer de som idag är anställda på Rambodalskolan ha förtur till dessa tjänster.

• Om det finns behov att anställa medarbetare på Kungsängsskolan kommer de som idag är anställda på Rambodalskolan ha förtur även till de tjänsterna. Om vi hamnar i en överkapacitet inom Smedbyskolan kommer även medarbetare från den skolan ha förtur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet