Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När personer som har tagit narkotika kissar följer narkotikarester med ner i toaletten. Vilka kommuner i Östergötland tror du hade högst halter av narkotika i avloppsvattnet? Svaren hittar du i videon. Foto: SVT

Här finns mest knark i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Det som försvinner ner i toaletten kommer upp i avloppsvattnet. Utifrån den enkla devisen kan man mäta och räkna ut ungefär hur stort narkotikaanvändandet är i olika kommuner. Vilka kommuner i Östergötland som har mest narkotikarester i avloppsvattnet kan du se i videon här ovanför.

Reningsverket fångar upp allt cannabis och nästan allt amfetamin. Men en stor del av kokainresterna följer med vattnet vidare – till vattenkranen i ditt kök. Hur mycket som fångas upp i reningsverken varierar kraftigt mellan olika kommuner, enligt Länsstyrelsens rapport. Från 100 procent till bara 15 procent.

Hur mycket kokainrester som finns i dricksvattnet i de olika kommunerna kan du se i klippet här ovanför.

Rapporten heter ”Narkotikaspår i avloppsvattnen och narkotikakartläggning i Östergötland”. Den hittar du här.

Läs mer om rapporten i den här artikeln.

Mätning av narkotika i avloppsvattnet

Visa

Vid tre tillfällen under april, maj och juni 2019 har man under 72 timmar mätt halterna av amfetamin, kokain och cannabis i avloppsvattnet i reningsverken. Syftet är att belysa omfattningen på droganvändandet bland befolkningen.

I rapporten påpekar man att enstaka droganvändare kan påverka mätningen ju mindre kommunen är och att man därför ska tolka resultaten med viss försiktighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer