Fängelset ligger vackert vid Strömmen som flyter genom Norrköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Köpet klart – bostäder byggs

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget Riksbyggen har nu köpt gamla Norrköpingsanstalten av statliga Specialfastigheter för att bygga bostäder.

– Riksbyggen har valt att köpa marken för två skäl. För det första anser vi att Norrköping är en kommun som har potential och för det andra upplever vi att det finns väldigt spännande möjligheter att utveckla området kring fängelset, säger Anders G Jacobson.

240 bostäder

Inom fastigheten finns möjlighet att bygga cirka 240 lägenheter, skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

Gamla fängelset i Norrköping

– Riksbyggen har för avsikt att bygga olika typer av lägenheter inom fastigheten. Närheten till universitetet gör det naturligt att fundera över instegsboende som fungerar väldigt bra för den som ska köpa sin första lägenhet, säger han.

Byggstart 2016

Exakt när bostadsbygget skall börja är i nuläget inte klart men Riksbyggen har för avsikt att påbörja bygget så fort som möjligt, men det förutsätter att en detaljplan för fastigheten först arbetas fram.

– Vi vill påbörja byggnation inom fastigheten år 2016. För att det ska lyckas är det viktigt att Norrköpings kommun kan möta upp i arbetet med att ta fram en detaljplan som både klarar av att säkerställa det allmänna intresset och att fastigheten kan exploateras på ett förståndigt sätt, avslutar Anders G Jacobson.

Affären förutsätter att Specialfastigheters styrelse godkänner försäljningen. Styrelsen förväntas fatta sitt beslut nu på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamla fängelset i Norrköping

Mer i ämnet