Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbrännaren Salwan Najem ansökte om tillstånd hos polisen efter att manifestationen för palestinska folket fått sitt tillstånd. Foto: Linnea Burén/SVT

Koranbränning och manifestation för Palestina hölls samtidigt i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anordnades en manifestation för att stötta det palestinska folket i centrala Norrköping. Samtidigt genomfördes en koranbränning bara något kvarter bort. Butiksägare riktade kritik mot att polisen gav tillstånd till de båda sammankomsterna samtidigt.

Polisen upprättade redan under fredagen en så kallad särskild regional händelse. Detta på grund av att man på lördagen först gett tillstånd till en manifestation för det palestinska folket och därefter för koranbränning. Föreningen Handala höll i manifestationen för att stötta det palestinska folket klockan 12 i Hörsalsparken.

Strax därefter, bara något kvarter bort på Gamla Torget, hade polisen även gett tillstånd för koranbränning. Även en palestinsk flagga förstördes. Personen som brände koranen var Salwan Najem, som tillsammans med Salwan Momika stått bakom flertalet koranbränningar i Sverige. Det var dock endast Najem som var på plats i Norrköping.

De planerade demonstrationerna ligger väldigt nära varandra. Hur har ni resonerat kring det?

– Vi har tagit höjd för att de här sammankomsterna ska kunna genomföras tryggt och säkert, och har erfarenhet från tidigare liknande insatser kring hur man jobbat. Vi har poliser med olika funktioner på plats som vi känner är nödvändiga, säger Olle Älveroth, presstalesperson på polisen.

Butiksägare kritisk

Många poliser fanns på plats i Norrköping under lördagen. Några kritiker höjde sina röster när koranbränningen skedde, men sammantaget gick allt lugnt till och inga personer frihetsberövades.

Butiksägaren Elisabeth Ring har sin klädaffär precis mellan platserna där de båda demonstrationerna ägde rum. Hon är kritisk till att polisen gav tillstånd till de båda demonstrationerna samtidigt, så nära varandra.

Se mer från demonstrationerna och hör butiksägaren Elisabeth Ring berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.