Foto: SVT/Montage

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal i Östergötland ökar

Publicerad

I Östergötlands län har kostnaderna för inhyrd personal ökat om man jämför med samma period förra året. I år har kostnaderna för två kvartal för inhyrda sjuksköterskor redan överstigit den totala kostnaden för förra året.

Det gör att kostnaden för inhyrda sjuksköterskor i Östergötland efter två kvartal hamnar på  strax under 32 miljoner kronor.

– Framför allt beror det på att vi har tillåtit fler avrop, det vill säga att vi har bemannat upp för sommarperioden, säger Zilla Jonsson, HR-direktör, Region Östergötland.

Inom sjukhusvården i hela Sverige har kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor ökat med 21 procent för hyrläkare och 23 procent för sjuksköterskor.

– Målet för oss är att hålla oss under den nationella vårdnivån som är på två procent, men kvartal tre går nog över det, säger Zilla Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.